Zwanger met een stoma


voorjaar 2014


"Mijn zwangerschap van Daan was super! Ik was zo blij dat ik zwanger was. Een half jaar ervoor had ik een miskraam gehad en vrij kort daarna kreeg ik een stoma."


"Volgens de MDL-arts en gynaecoloog was het beter om een jaar te wachten met zwanger worden, maar na ernstig beraad kregen we groen licht. Mits ik goed onder controle bleef. En het ging goed! Ik had alleen veel jeuk rond het stoma. Door de hormonen, zei de stomaverpleegkundige. Ik heb heel wat huidplakken versleten!"


Een cadeautje

"Alles ging prima, tot de 36e week. Buikpijn! Het advies van het ziekenhuis - een warme zak - hielp niet en uiteindelijk werd mijn stoma blauw! Achteraf had ik meer op mezelf moeten vertrouwen. Ik wist dat er iets niet goed zat. De MDL-arts vermoedde dat de baby tegen het stoma had gedrukt. Omdat ik ook wat bloedverlies had, besloten ze al snel tot een keizersnede. Daan heb ik echt gekregen, een cadeautje!"


Jesper en Ruben

"Ook de zwangerschap van Jesper verliep prima, maar hij is met 35 weken in mijn buik overleden doordat de navelstreng om zijn nekje zat. Hij was helemaal gezond. Ja, heel verdrietig.

De zwangerschap van Ruben was om die reden weer spannend. Ik lette heel goed op mijn stoma en we kregen een paar extra echo's. Ruben werd via een keizersnede geboren en kwam ter wereld met ook de navelstreng om zijn nekje! Gelukkig waren we er op tijd bij.

Ik mag nu niet meer zwanger worden, maar dat geeft niet. Het is goed. Ik heb mijn gezin, twee gezonde jongens, en ben een gelukkig mens."