Zoetstoffen: feiten en misverstanden


9 januari 2019


Het gebruik van zoetstoffen in voedingsmiddelen is al langere tijd voer voor discussie. Ze zouden dik maken, je krijgt juist meer zin in zoet of ze zijn gevaarlijk voor de mens. Logisch dat hier de laatste jaren veel wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. Wat is de wetenschap wijzer geworden? We zetten enkele beweringen en onderzoeksresultaten voor je op een rij.


Met zoetstoffen val je zeker af

In de winkel kom je steeds vaker suikervrije producten zoals light dranken of suikervrije ontbijtkoek tegen. Deze producten smaken wel zoet, maar de suiker is ingeruild voor zoetstoffen. Dat leidt tot een drastische vermindering van het aantal calorieën in een product. Maar betekent dat dan ook dat je door het nuttigen van zulke producten, gewicht verliest? Dat lijkt een logische conclusie, maar je zult wetenschappers deze niet snel zien trekken. In dit artikel op Scientias.nl kun je lezen dat onderzoekers voor deze harde bewering nog een flinke slag om de arm houden. Wat we wel zeker weten, is dat er op dit vlak nog veel te onderzoeken valt.


Zoetstoffen bevordert trek in zoet

Zoetstoffen zouden het verlangen naar zoet juist aanwakkeren. Ook dit is in een uitgebreide studie onderzocht. Men vond geen verschil in verlangen naar zoet tussen de groep die tijdens het tien weken durende onderzoek suikerhoudend voedsel en drinken kreeg en de groep die uitsluitend eten en drinken met kunstmatige zoetstoffen kreeg.


Zoetstoffen maken juist dik

Er wordt beweerd dat zoetstoffen juist dikker maken, doordat ze zorgen voor een hongergevoel. Dit zou komen doordat zoetstoffen de bloedsuikerspiegel laten dalen, wat vervolgens weer een hongergevoel veroorzaakt. Studies hiernaar laten echter zien dat het effect van kunstmatige zoetstoffen op de bloedsuikerspiegel nihil is en vergelijkbaar met het drinken van water.


Zoetstoffen zijn niet veilig

Een veel gehoord punt in de discussie rondom zoetstoffen is de veiligheid. Ook hier is al veel onderzoek naar gedaan. Voor alle zoetstoffen die gebruikt worden, geldt dat ze veilig zijn bevonden door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Dit gebeurt alleen na zeer gedegen internationaal onderzoek. Ook zijn er nog geen meldingen van gezondheidsrisico’s bekend door het gebruik van kunstmatige zoetstoffen. Dit betekent echter niet dat men het naadje van de kous weet over kunstmatige (natuurlijke) zoetstoffen. Maar dat heeft het gemeen met alle andere voedselproducten. Daarom is voedingswetenschap niet alleen complex, maar ook nog steeds een bron van onderzoek.

[Bron: Scientias.nl]