Verborgen juwelen


18 juni 2019


"Deze 10 onontdekte Europese steden zijn verrassend leuk"


Rome, Parijs en Londen. Prachtige steden, maar er is nog zoveel meer te zien in Europa. Tien onontdekte pareltjes die een plek op je bucketlist verdienen.


  

1. Hamburg

Historische pakhuizen, moderne architectuur en levendige, kleurrijke wijken. Hamburg is een stad van contrasten. Spring op de fiets en laat je onderdompelen in deze prachtige stad. Fiets door het Schanzenviertel. Ooit ontstaan als het centrum van het Hamburgse krakersnetwerk, nu hard op weg om de hipste wijk van de stad te worden. De historische Speicherstadt was het grootste pakhuizencomplex ter wereld. Fiets verder naar HafenCity, de hypermoderne waterwijk. Stop hier in ieder geval bij het duurste gebouw van Duitsland: de Elbphilharmonie kostte 800 miljoen, maar is dan ook oogstrelend mooi.


  

2. Sint Petersburg

De stad van Peter de Grote heeft een kort, maar rijk verleden. Het is de stad die de rijkdom van de tsaren toont en ook de extravagante bouwstijl van de Russisch-Orthodoxe kerk laat zien. Tegenwoordig vormt het de culturele hoofdstad van Rusland. De stad heeft een gemoedelijke sfeer en het leeft er tot in de late uurtjes. Bezoek in ieder geval het wereldberoemde Hermitage, de Kerk van de Verlosser op het Bloed en het Zomerpaleis. Is het mooi weer? Bekijk dan de stad met haar architectonische meesterwerken ook zeker vanaf het water.


  

3. Lecce

Deze geheime witte barokstad ligt in Puglia, een door het grote publiek nog onontdekte streek in de hak van de Italiaanse laars. Lecce wordt ook wel het ‘Florence van het Zuiden’ genoemd. Als je door de stad wandelt, begrijp je dit meteen. Ontdek in Lecce de prachtige kerken (zoals de adembenemende Santa Croce basiliek), musea en barokke monumenten. Ben je moe van alle indrukken, strijk dan neer op één van de vele gezellige terrasjes en geniet van heerlijke streekgerechten. Lecce is namelijk ook het hart van de Zuid-Italiaanse cuisine.


  

4. Novi Sad

Deze kleurrijke tweede stad van Servië wisselt imposante gebouwen af met intieme, kronkelige straatjes waar aantrekkelijke galeries en boetieks huisvesten. Het centrum heeft een speciale voetgangerszone. Je kunt hier op je gemak rondslenteren. Slenter ook door Dunavska Street. Een pittoreske straat met winkels, musea en het Dunavska park. In de zomer biedt het stadsstrand vol terrasjes aan de Donau de nodige verkoeling. Vanaf de westkant van het strand kun je bij eb de rivier oversteken naar Fisherman Island. Dit is een schiereiland dat zich perfect leent voor een rustige wandeling of een picknick. Kortom een verrassende stad. Niet voor niets is Novi Sad in 2021 de Culturele Hoofdstad van Europa.


  

5. Wroclaw

Het Poolse Wroclaw (spreek uit als: vrots-waf) heeft alles in huis voor een geslaagde stedentrip. De stad kent een bewogen geschiedenis en dat zie en voel je overal in het centrum. Na de Tweede Wereldoorlog lag de stad in puin, maar nog steeds wordt er hard gewerkt om Wroclaw weer in al haar glorie te herstellen. De historische panden aan het centrale marktplein zijn al in ere hersteld en bieden een sprookjesachtige en kleurrijke aanblik. Van zuurstokroze tot muisgrijs. Ook de invloeden van het communisme zie je nog terug in de stad. Overal in Wroclaw zie je standbeelden van dwergen, het symbool van de oppositiegroep het Oranje Alternatief. Door het tekenen van dwergen op plekken door de stad, liet de groep een tegengeluid zien.


  

6. San Sebastian

Het Baskische San Sebastian is een stad die je eigenlijk eerder had willen bezoeken. Deze charmante stad biedt vele trekpleisters: een parel met een schelpvormige baai om te zoenen, een boulevard met een mondaine sfeer en richting de baai levendige straatjes vol pintxos van topkwaliteit. Ook een bezoek aan het San Telmo Musoea is een bezoek absoluut waard. Hier kom je alles te weten over de rumoerige geschiedenis van het Baskenland. San Sebastian is dankzij haar ligging aan de Golf van Biskaje een ideale bestemming voor een stad- en strandvakantie.


  

7. Edingburgh

Edingburgh is een stad van contrasten. Het middeleeuwse centrum met smalle straatjes steekt mooi af tegen de modernere architectuur van het nieuwere deel. De belangrijkste straat in het oude centrum is de Royal Mile. De geplaveide straat is een Schotse mijl lang, vandaar de naam. De Royal Mile loopt van de toeristische trekpleisters Edingburgh Castle naar Holyrood Palace. Onderweg kom je tientallen pubs en winkels tegen. Wil je meer weten over de beroemde Schotse whisky? Stop dan bij The Scotch Whisky Experience.


  

8. Ljubjana

Dichtbij, charmant, gezellig én betaalbaar. Ljubjana (spreek uit als: luub-jana) in Slovenië is de enige Europese hoofdstad met een autovrij centrum en mag zich met recht Green Capital noemen. Ljubjana is een stad vol tegenstrijdigheden: de stad oogt streng, maar kenmerkt zich door mediterrane ongedwongenheid; het voelt als een dorp, maar is groot genoeg voor een swingend uitgaansleven. Begin je trip op het centrale plein Preseren. De roze kerk op dit plein is niet te missen. Het plein is bovendien een ontmoetingsplek voor locals en verbindt vele leuke straatjes met elkaar. Een andere highlight van de stad is het kasteel dat op een hoogte van 376 meter over de stad waakt. Je kunt er met de lift naar toe, maar je kunt ook een van de vele wandelroutes naar boven nemen.


  

9. Arnhem

Blijf je liever wat dichter bij huis? Breng dan eens een bezoek aan Arnhem. De Gelderse hoofdstad heeft genoeg plekjes voor je in petto om je er een weekend te vermaken. Stap in de panoramalift van de Eusebiuskerk en geniet vanaf de glazen balkons van het uitzicht over de stad, de Rijn en de Veluwe. In Arnhem kun je ook uitstekend winkelen. Voor leuke boetiekjes ga je naar de 7straatjes. Ook in het Modekwartier kom je veel bijzondere winkeltjes tegen. Arnhem is een creatieve stad. Het barst er van de kunst op straat. Het bekendste beeld is misschien wel het Feestaardvarken.


 

10. Leeuwarden

De Friese hoofdstad was niet voor niks in 2018 de Europese hoofdstad van het jaar. Ljouwert, zoals de Friezen het zelf noemen, biedt knusse grachtjes, goede musea en geweldige restaurants en bars. Vergeet Pisa, Leeuwarden heeft haar eigen scheve toren. De Oldehove staat bijna twee meter uit het lood en is hét symbool van de stad. Neem ook een kijkje in de Blokhuispoort. Deze voormalige gevangenis is inmiddels een culturele broedplaats van creatieve ondernemers. Ontdek de stad ook vanaf het water en stap aan boord van een nostalgische fluisterpraam.