Tips van lezers voor vakantiegangers met een stoma of incontinentie

Op vakantie gaan is heerlijk. Zeker als u goed voorbereid op reis gaat. Met een stoma of andere beperking is het soms even zoeken naar geschikte locaties en reisadviezen. Onze lezers delen hieronder hun tips voor vakantiegangers met een stoma.

Geen toilet te vinden

“Mensen die last hebben van incontinentie of een stoma gebruiken, zullen wel de smartphone apps kennen om op reis ergens een toilet te vinden. Een hulpmiddel, maar verre van compleet dus vaak sta je toch onthand te kijken op zoek naar een toilet! Mijn ‘gouden’ tip is: wees brutaal en loop een groot openbaar gebouw binnen! Vooral gemeentehuizen zijn bijna altijd raak, maar ook scholen, theaters, bioscopen, kamer van koophandels, grote winkels, bibliotheken, universiteiten, kortom grote instellingen met veel min of meer anonieme bezoekers. Altijd prijs!”

Campeer-urinaal

“Altijd vervelend om met een urinaal over de camping te moeten lopen. Vorig jaar kreeg ik van iemand een plastic flesje met ijskoffie. Ik vond het zonde om het mooie plastic flesje, met wijde hals, weg te gooien. Nu is het mijn campeer-urinaal! Onopvallend kan ik het meenemen naar het sanitair en daar leeg maken en uitwassen, niemand zal er een urinaal in zien. Hooguit denken: mooi dat die man dat mooie flesje hergebruikt!”

Flessenwater!

“Ik neem 4 lege flesjes mee in mijn handbagage. Die vul ik met kraanwater zodra ik de douane door ben. Zo heb ik op de plek van bestemming in ieder geval ruim een liter goed water voor wanneer er geen supermarkt in de nabije omgeving is. In landen als Griekenland, Italië, Spanje drink ik geen water uit de kraan en poets ik ook mijn tanden met flessenwater. Als ik diarree krijg neem ik Aquarius of sportdrank om mijn elektrolyten op peil te krijgen.”

Nat hotelbed?

“Neem een onderlegger mee van thuis die u op het hotelbed kunt leggen tegen lekkages.”

Transpiratie-troubles

“Ga je naar een warm land of iets actiefs doen waarbij je transpireert? Zorg voor extra afplakmateriaal zoals strips, pleisters en/of een speciaal gordeltje. Dat is ook slim als je gaat sporten.”

Geen afvalbakken?

“Met een ileozakje ben je niet afhankelijk van afvalbakken: het zakje kun je immers legen en hergebruiken. Handig bij lange auto-, bus- of vliegreizen.”

Aan het gangpad

“Ik ga altijd aan het gangpad zitten, zodat ik, zonder mensen te storen, makkelijk naar het toilet kan. Ook fijn, omdat ik niet lang kan zitten vanwege pijn in mijn zitvlak na een rectumamputatie.

Anderen lazen ook: