"Op het water kan ik mijn gedachten uitschakelen"


25 februari 2020


Met tachtig kilometer per uur over het water scheuren: het geeft Hanno Bek (46) een enorme boost. Net wat hij nodig had!

“Zo’n drie jaar geleden werd ik ineens heel moe. Na een dag werken, was ik niets meer waard. Niks voor mij! In 2008 is als gevolg van colitis ulcerosa een groot deel van mijn dikke darm verwijderd en een stoma geplaatst. Volgens artsen was de vermoeidheid het gevolg van het zieke stuk darm dat er nog zat. Een tweede operatie zou de oplossing kunnen zijn, maar dat durfde ik niet aan. Ik was bang voor complicaties. Dus besloot ik gewoon verder te gaan en ging ik op zoek naar iets dat mij nieuwe energie zou geven.”


Adrenaline

“En dat was nog niet zo makkelijk! Maar in juni 2018 kreeg ik via-via de kans om bij de Volvo Ocean Race met een RIB-boot mee te varen. Dat is een soort flinke rubberboot met vaste bodem en een kneiter van een motor erachter. Nou, daar hoefde ik niet lang over na te denken. Dolgraag natuurlijk! Ik ging mee en het was fantastisch. Met tachtig kilometer per uur bliezen we over die zee. Wat een adrenaline! Ik kreeg er zo’n boost van. Ik wist meteen dat dit was wat ik zocht.”


Slecht nieuws

“Na de tocht werd ik gevraagd om in de Rotterdamse haven op zo’n boot te gaan varen. Een bedrijf in RIB-tochten zocht schippers om passagiers mee het water op te nemen. Ik was gelijk enthousiast! Maar, als echte ondernemer wilde ik dat dan wel met mijn eigen boot doen. Op dezelfde dag dat ik daarover een gesprek zou voeren, kreeg ik te horen dat ik dysplasie had, een voorloper van darmkanker. Dat zette de boel op zijn kop. Het betekende in ieder geval tóch die operatie.”


Achtervang

“En de RIB-boot dan? Ik voelde wel dat de timing nu niet handig was, maar wilde mijn kersverse plan ook niet zomaar opgeven. Dus riep ik zes goede vrienden en familieleden bij elkaar. De operatie zou binnen vier maanden plaatsvinden. Wat vonden zij? Gelukkig waren ze het unaniem eens: start jij dat bedrijf maar lekker! Wij staan achter je en nemen het over als je er niet bent. Met hen als achtervang durfde ik het aan. Nog dezelfde week kocht ik mijn eigen RIB-boot: acht meter lang, met een motor van 300 PK en ruimte voor twaalf passagiers.”


Groot succes

“Inmiddels is de operatie achter de rug, gelukkig zonder complicaties. En mijn bedrijfje Ribspektakel staat! Mensen kunnen er terecht voor een snelle tocht over de Maas en door de Rotterdamse haven. Regelmatig huur ik nu zelf schippers in om aan de vraag te kunnen voldoen… Het is vooral in de zomer veel werk voor ‘erbij’, maar het is nog leuker dan ik dacht! Ik geniet ervan met mensen bezig te zijn. Daarbij kan ik op het water mijn gedachten uitschakelen en dat is heerlijk. Het varen geeft me nog elke keer dezelfde kick. Ik vind het heel gaaf dat ik nu ook andere mensen deze waanzinnige ervaring kan bezorgen!”


Meer weten over een tochtje met Hanno over het water? Kijk op ribspektakel.nl


 
"Ik ben een positieve idioot"


Lees mee

In het magazine ZorgSpeciaal vertelde Hanno over zijn andere passie: skiën. Lees zijn verhaal hier.