Onderzoek stomadouche: Zinnige Zorg


1 november 2017


Coöperatie VGZ UA, Stomydo en Hoogland Medical zijn een onderzoekstraject gestart rondom de stomadouche van Stomydo. De mobiele douche maakt het stomadragers gemakkelijker hun stoma aan de wastafel te verzorgen met schoon water en zonder wrijven over de huid. Het onderzoek wordt onder 200 stomadragers uitgevoerd, die 6 maanden de stomadouche gebruiken en beoordelen. 


Onderzoek rond stomadouche

Kleinschaliger onderzoek wees in 2015 uit dat stomadragers bij gebruik van de stomadouche een verbetering van de huidconditie en een vermindering van lekkages waarnamen. Daarnaast was er een verbetering van de score op kwaliteit van leven en leidde het gebruik van de stomadouche tot een vermindering van het gebruik van huidplakken, stomazakjes en gaasjes. Fadma Zarroy, zorginkoper VGZ: "Betere zorg voor de patiënt, tegen lagere kosten. Dat is Zinnige Zorg. Op basis van deze eerste resultaten lijkt de stomadouche daar een heel mooi voorbeeld van te zijn." 

Het huidige onderzoek wordt opgezet om te bekijken of de eerder gevonden resultaten ook voor een grotere groep stomadragers gelden. De stomadouche won 6 juni 2017  de zilveren Zinnige Zorg Award. Die award is in het leven geroepen door coöperatie VGZ om zorgvernieuwing te stimuleren en voor het voetlicht te brengen. Voor de award worden tien zorgvernieuwingen genomineerd die positief bijdragen aan zorg voor patiënten en daarbij kosten verlagen. Het was de tweede keer dat deze award werd uitgereikt.
 

Anderen lazen ook: