Nu zijn we Stoma en Stopa

"Vorig jaar kreeg Jan ook een stoma"


Jan Opsteegh: “Marja’s stoma is nooit een struikelblok voor me geweest. We hebben altijd samen een fijn leven gehad – en hebben dat nog steeds. Marja’s grootste kracht is dat ze er altijd 100% is voor mij, ons gezin en iedereen om ons heen. Ik geniet van haar, omdat zij geniet van de dagelijkse dingen in het leven. Als ze zingt, bezorgt ze een zaal vol publiek een mooie avond, dat vind ik fantastisch.


Darmstoma

Vorig jaar kreeg ik zelf ook een stoma. Geen urinestoma, zoals Marja, maar een darmstoma – ik had een tumor in mijn endeldarm. Het was geen fijn bericht, maar doordat ik via Marja al goed wist wat een stoma inhoudt, was die stap voor mij niet zo groot. Binnenkort hoor ik of het een tijdelijk of permanent stoma is. Wat de uitslag ook is, ik heb er vrede mee. Ik vind het geweldig dat de chirurg en de begeleidende arts er alles aan hebben gedaan en dat ik er nog ben. Ook over de begeleiding van de stomaverpleegkundigen ben ik heel tevreden. Ze geven snel antwoord op vragen en adviseren uitgebreid over de materialen. Eén telefoontje en de volgende dag wordt alles bezorgd.


Er open over zijn

Net als bij Marja doen we ook over mijn stoma niet geheimzinnig. ‘We hebben nu een Stoma en een Stopa’, grapten de kinderen. Ook onze vrienden en kennissen zijn op de hoogte. En dan merk je: als je er zelf open over bent, komen anderen ook met hun verhaal. Zo merkte ik dat er in onze directe omgeving veel meer mensen met een stoma zijn dan ik dacht.”