Foto: BloteVoetenPark Brunssum

Natuurlijke uitjes

Haal voor een dagje weg inspiratie uit de natuur. De lente is dichtbij tijdens een wandeling op blote voeten of een picknick tussen de heidevelden.
 

Lekker plukken


Laat de lente binnen! Vrolijk je woonkamer op met zelf geplukte bloemen uit Hannekes pluktuin in Biddinghuizen. In de zomer hebben ze ruim 25 soorten bloemen, waaronder korenbloemen, dahlia’s en zonnebloemen. Verzamel een mooi boeket en reken af wat je hebt geplukt. Ook in de rest van Nederland zijn pluktuinen te vinden. Tip voor fruitliefhebbers: vanaf juni kan je op veel plekken ook fruit plukken. Verser dan dit wordt het niet!
 

Met het hele gezin 

In het Gelderse dorpje Emst vind je gezinspark ’t Smallert. Het rolstoeltoegankelijke park biedt voor ieder wat wils. Tijdens een rondleiding in de forellenkwekerij krijg je informatie over de viskweek en misschien lukt het je wel om er met je handen één te vangen. Of ga creatief aan de slag in de kaarsenmakerij en maak een mooie fakkel. Leuk voor in de tuin tijdens zomerse avonden! Voor de jongsten is er een buitenspeelpark met glijbanen, water en vlotten. Tussendoor kan je in het restaurant terecht voor een lunch met onder andere vis uit eigen kwekerij.
 

Picknick op de Veluwe 

Minder goede wandelaar? Probeer eens een huifkartocht, bijvoorbeeld op de Veluwe. Geniet van de bossen en heidevelden terwijl de fjordenpaarden de kar trekken. Zelf mennen is een optie, maar lekker ontspannen een koetsier zijn werk laten doen, klinkt ook niet verkeerd. Reserveer er een picknickmand bij of geniet na de tocht van een high-tea op de boerderij. Ze hebben ook twee huifwagens die geschikt zijn voor instappen met een rolstoel; vraag hiernaar bij reservering.
 

Voeten in de modder

Op je blote voeten wandelen door de natuur; steeds meer mensen durven het aan. Gelukkig zijn er speciale blotevoetenpaden voor aangelegd, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je in glas of ander afval trapt. De ondergrond waar je op loopt varieert van zacht gras, schelpen en grind tot houtsnippers en grote keien. Soms zitten er (optioneel) extra elementen in zoals een evenwichtsbalk of touwladder. Het grootste blotevoetenpad van de Benelux is het BloteVoetenPark in Brunssum. Maar ook in de rest van Nederland zijn ze te vinden, bijvoorbeeld in Noord-Brabant, West-Friesland en Gelderland.


Van bij tot vloeibaar goud

Honing in een goed afgesloten pot kan eeuwen goed blijven. Dat bleek wel toen archeologen bij opgravingen in Egypte honing tegenkwamen: 3000 jaar oud en nog steeds eetbaar! Bijen doen al heel lang hun werk, maar hoe werkt een imker tegenwoordig? Tijdens een rondleiding bij imkerij The Honeybin kun je er alles over leren. Én natuurlijk proeven van het vloeibaar goud. Een rondleiding duurt twee uur en kan alleen plaatsvinden tijdens het bijenseizoen: van april tot en met augustus.


Paden op, lanen in

Maak in het Noord-Hollandse Driehuis een GPS-wandeling langs de 21 bomen die worden beschreven in de Keltische boomhoroscoop. Via het bijgeleverde routeboekje kom je allerlei kenmerken en eigenschappen te weten over de bomen die centraal staan en er wordt stilgestaan bij tradities, mythes en het gebruik van de bomen in verschillende culturen. Meer informatie over de Bomenroute: Pieter Vermeulen museum.