Mannendingen


7 maart 2023


Professionele zorg van een hoge kwaliteit, maar wel laagdrempelig: dat is de zorg waar de Mansani Kliniek in Bosch en Duin voor staat. Uroloog en oprichter Garry Pigot: “Onze patiënten krijgen veel aandacht, zodat ze zich gehoord en veilig voelen.”


“Veel mensen willen best wat verder reizen als ze weten dat ze goed worden geholpen. Daarom denk ik dat er naast zelfstandige klinieken voor orthopedie en plastische chirurgie ook ruimte is voor een zelfstandige kliniek urologie”, zegt uroloog Garry Pigot. Hij is mede-initiatiefnemer van de Mansani Kliniek. De kliniek is sinds 2022 gevestigd in Bosch en Duin. Pigot werkt deels als uroloog bij Amsterdam UMC en deels in de Mansani Kliniek. “De naam Mansani verwijst naar het Surinaamse Mang Sani, wat ‘mannendingen’ betekent. Mannen kunnen in de kliniek terecht voor verschillende behandelingen, zoals penisreconstructies bij een kromstaande penis, sterilisaties, hersteloperaties na sterilisatie, besnijdenissen en begeleiding bij erectiestoornissen en incontinentie klachten. “Er kunnen veel verschillende aandoeningen ontstaan in een relatief klein deel van het lichaam. Dat vind ik interessant aan urologie.”


Laagdrempelige zorg

De kliniek levert professionele zorg met een zo hoog mogelijke kwaliteit in een kleinschalige setting, vertelt Pigot. “Daardoor kunnen we heel efficiënt werken. We willen laagdrempelig zijn, zodat mensen makkelijk bij ons binnenstappen. Onze patiënten krijgen veel aandacht, zodat ze zich gehoord en veilig voelen. Je wordt bij ons altijd door een ervaren specialist gezien, van voorgesprek tot nazorg. We leggen de behandelingen op een begrijpelijke manier uit. Verder hebben we meer tijd voor de patiënten dan in een regulier ziekenhuis. En doordat we als het nodig is ook in het weekend opereren, beperken we wachttijden tot een minimum.”


De eerste behoeften

De Mansani Kliniek doet geen oncologische behandelingen, maar voor de begeleiding daarna kunnen patiënten bij de kliniek terecht. Bijvoorbeeld bij (gedeeltelijke) incontinentie na een operatie waarbij de prostaat in het geheel is verwijderd via een robot-geassisteerde kijkoperatie (RALP). “Deze mannen moeten direct na de operatie goed worden begeleid.” Normaal gesproken gaan ze eerst anderhalf jaar naar bekkenbodemfysiotherapie en pas als dat niet voldoende helpt, naar een specialist. Pigot denkt dat die begeleiding beter kan. Bijvoorbeeld door al vóór de operatie contact te hebben met deze patiënten. “Het liefst heb ik contact met de mensen die de patiënten in de ziekenhuizen begeleiden. Dan weten we wanneer iemand wordt geopereerd en wat hij de eerste periode nodig heeft. Zo kan de patiënt na ontslag uit het ziekenhuis direct bij ons terecht voor de materialen. Tijdens een spreekuur laat onze verpleegkundige hem kennismaken met de juiste materialen, zoals inleggers, luiers, condoomkatheters of penisklemmen. Ze kan materiaal meegeven om uit te proberen. Als mensen tevreden zijn met die materialen, hebben ze een betere kwaliteit van leven.” Verder is bekkenbodemtherapie belangrijk bij de begeleiding. Het plan is om in de kliniek ook een spreekuur bekkenfysiotherapie aan te bieden.


Behandelingen

De kliniek groeit hard en wil in de toekomst diverse behandelingen toevoegen, zoals die voor mannen met plasklachten bij een goedaardige prostaatvergroting. “Bij de TURP bijvoorbeeld maken we via de plasbuis de prostaat kleiner. Een andere mooie techniek is de Urolift, waarbij we via de plasbuis kleine ankertjes in de prostaat plaatsen, zodat er meer ruimte ontstaat, om zo het plassen te verbeteren.” Ook de Rezum behandeling is een vrij nieuwe behandeling bij plasklachten vanwege een vergrote prostaat. “Hierbij spuiten we gas in de prostaat, waardoor het weefsel doodgaat, de prostaat kleiner wordt en de plasbuis gaat openstaan.”