"Ik heb weer zin in een flinke uitdaging"

3 maart 2021


Vrachtwagenchauffeur Henry Honing (48) liep in 2012 door een bedrijfsongeval een dwarslaesie op. Twee jaar geleden vertelde hij in ZorgSpeciaal hoe hij vervolgens fanatiek handbiker werd. Voor zijn vrouw, die borstkanker overleefde, wilde hij meedoen aan de Alpe d’HuZes.


Twee jaar verder, hoe is het met je?

“Het gaat goed! Na de heftige ziekteperiode van mijn vrouw genieten we nu met elkaar van rustiger tijden. Onze jongens zitten lekker in hun vel en doen het goed op de havo. Zelf heb ik het nog steeds erg naar mijn zin bij het transportbedrijf waar ik werk. Sinds het ongeluk zit ik er niet meer als chauffeur, maar als materiaalbeheerder. Ik mis het rijden soms nog wel, maar ben tegelijk blij dat ik nog wel in de chauffeurswereld kan blijven werken.”


Handbike je nog steeds?

“Zeker, alhoewel corona dit jaar wel roet in het eten gooide. Precies in de week dat we weer zouden beginnen met trainen, werd de lockdown afgekondigd. Dat was balen, want ik had juist zo’n zin om weer lekker die baan op te gaan. Na juni hebben we nog wel een paar maanden getraind, maar alle wedstrijden en evenementen werden gecanceld. Dus ook de reguliere competitie én de marathon van Berlijn die ik op de planning had... Jammer, want trainen zonder uitdaging is toch een stuk minder leuk.”


Over uitdagingen gesproken: je had plannen voor de Alpe d’HuZes. Hoe is dat afgelopen?

“Ik heb de top in 2019 twee keer bereikt en daarmee ruim €11.000 euro ingezameld! Fysiek was het buffelen, maar emotioneel vond ik het nog zwaarder. Overal om je heen word je geconfronteerd met mensen die iemand zijn verloren aan kanker. In de bochten brandden kaarsjes, deelnemers hadden foto’s op hun shirts… Mijn vrouw was nog maar net genezen verklaard en het ging steeds door me heen: zo had het voor ons ook kunnen aflopen.”


Heb je voor 2021 een nieuw sportief doel?

“Daar ben ik nog niet helemaal uit. Na het matige trainingsjaar van 2020 heb ik in ieder geval zin in een flinke uitdaging! De marathon van New York staat nog steeds op mijn bucketlist, maar dat vergt wat meer voorbereiding. Als ik ga, dan wil ik dat met mijn gezin doen en er een mooie vakantie aan koppelen.”


Klopt het dat je ook zelfstandig ondernemer bent geworden?

“Ja. Met mijn bedrijfje EWTS verkoop ik sherpa’s in Nederland. Een sherpa is een elektrische handbike die je aan je rolstoel kunt koppelen. Ik gebruik hem zelf al jaren bij uitstapjes of als ik even een tochtje wil maken zonder mijn armen te gebruiken. Vorig jaar kreeg ik de kans het bedrijfje over te nemen van de importeur waar ik mijn sherpa gekocht had. Daar hoefde ik niet lang over na te denken! Inmiddels loopt het boven verwachting. Ik vind het ontzettend leuk om te doen.”Benieuwd naar Henry's betaalbare sherpa? Lees het hier