Henry in zijn rolstoel met Sherpa

Henry in zijn rolstoel met Sherpa

Elektrische handbikes toegankelijk in Nederland


25 februari 2021


“Ik vind het gaaf om mensen blij te maken”


Wat kan het fijn zijn om er als rolstoeler op uit te gaan zonder je armen te gebruiken… Voor Henry Honing was het reden om een Sherpa aan te schaffen: een elektrische handbike die je aan je rolstoel koppelt. Hij is zo enthousiast over het product, dat hij een eigen bedrijf startte om de Sherpa in Nederland te verkopen. Vier vragen aan Henry.


Hoe kwam jij zelf bij de Sherpa?

“Een paar jaar geleden had ik een vakantie gepland naar het heuvelachtige Duitse Sauerland. Het leek me fijn daar af en toe een tocht of uitstapje te kunnen maken zonder altijd mijn armen te hoeven gebruiken of geduwd te moeten worden. Dus ging ik op zoek naar een aankoppelbaar hulpmiddel voor mijn rolstoel, waarmee ik mezelf kon verplaatsen zonder dat het veel kracht zou kosten. Ik stuitte op de Sherpa en vanaf het allereerste testritje was ik verkocht. Wat ging dat lekker!”


Wat is een Sherpa precies?

“Het is een heel compacte, elektrische handbike die je aan je rolstoel kunt koppelen. Feitelijk bestaat het uit een wiel en een stuur met motoraandrijving, die je met een paar buizen heel makkelijk vastzet op je rolstoelframe. Zo maak je van je rolstoel in een paar minuten een elektrische driewieler. Voordeel is dat je je armen rust kunt geven én het een stuk comfortabeler rijdt. Voor de Sherpa heb je geen adapters of veranderingen aan je rolstoel nodig. En hij is heel eenvoudig in te klappen, waardoor je hem makkelijk meeneemt.”


Inmiddels heb je een eigen bedrijf in de verkoop van Sherpa’s. Vertel eens?

“Eind 2019 vroeg de importeur waar ik mijn Sherpa had gekocht, of ik zijn bedrijfje wilde overnemen. Dat leek me echt iets voor mij! Ik bedacht een nieuwe naam, Easy Weelchair Trike Service (EWTS), en bouwde mijn eigen website. Het bedrijfje loopt inmiddels boven verwachting. De Sherpa’s importeer ik rechtstreeks uit Taiwan. Als mensen interesse hebben, breng ik er eentje bij hen thuis. Ik laat zien hoe alles werkt en vervolgens krijgen ze de Sherpa een week in bruikleen. Zo kunnen ze hem op hun gemak en in hun eigen omgeving uitproberen.”


Wat drijft jou om dit te doen?

“Ik vind het gaaf om mensen blij te maken met een mooi product. Ik weet zelf hoe fijn het is om soms even iets te kunnen ondernemen zonder armkracht te hoeven gebruiken. Dat gun ik iedere rolstoeler. In de rolstoelwereld is alles algauw erg duur, maar ik houd de prijs laag. Het gaat mij niet om de winst; ik wil de Sherpa toegankelijk maken voor meer mensen. Als ik weer iemand met een lach op z’n gezicht een testritje zie maken, weet ik waar ik het voor doe! Daarbij is het ook gewoon erg leuk werk. Ik geniet van het contact met mijn klanten en vind het heerlijk om weer geregeld ‘onderweg’ te zijn, want dat mis ik nog altijd van mijn vroegere werk als vrachtwagenchauffeur.”


Benieuwd naar de Sherpa of meer lezen over Henry’s bedrijf? Ga naar ewts.nl