Ineke Willemstijn 
Ineke Willemstijn nordic walking

In de natuur voel ik me vrij

2 oktober


Ineke Willemstijn (71) is het liefst lekker in beweging in de ongerepte natuur. In en om Naaldwijk is ze geregeld op de fiets- of wandelpaden te vinden. Darmspoelen gaf haar de vrijheid er weer op uit te gaan.


“Erop uit, de natuur in, dat geeft mij energie. Iedere dag ga ik wel een stuk fietsen of maak ik een flinke wandeling. Het liefst met een leuk doel. Ik zoek bijvoorbeeld een leuke winkel op, een eind weg. Andere keren fiets ik naar een vriendin die buiten Naaldwijk woont of spreek ik af bij een museum in een stad verderop. Eén van mijn favoriete uitstapjes zijn de lunchconcerten in Den Haag. Thermoskannetje in de fietstas en dan die duinen door, met de wind in mijn haar en de zee in zicht. Dan voel ik me zo vrij! Ik hoop dat ik er dit seizoen ondanks corona nog een paar mee kan maken.”


Vreselijke buikpijn

“Een paar jaar geleden waren dit soort uitstapjes helemaal niet zo vanzelfsprekend. Op mijn 22e werd ik me ervan bewust dat ik last had van obstipatie. Lange tijd was er prima mee te leven, maar bij het ouder worden verergerden de klachten. Laxeermiddeltjes hielpen niet meer en op een gegeven moment moest ik na elke maaltijd gaan liggen van de pijn. Tot mijn dochter Carlijn (gastcolumnist van ZorgSpeciaal, red.) tijdens een vakantie in Griekenland zei: ‘Mam, dit gaat zo echt niet meer’. Eenmaal thuis sleepte ze me mee naar haar internist. Ik bleek dezelfde aandoening te hebben als Carlijn: slow transit obstipatie.”


Vrijheid terug

“De arts adviseerde me toen al te gaan darmspoelen, maar dat klonk me veel te dramatisch in de oren. Ik heb eerst alle mogelijke medicijnen geprobeerd. Het hielp niets, maar zorgde er wel voor dat ik aan huis gekluisterd was. Als ik al een uitstapje maakte, plande ik het van A tot Z zodat ik zeker wist dat er altijd een toilet in de buurt was. Mijn darmen bepaalden mijn dagen. Twee jaar geleden besloot ik alsnog te gaan darmspoelen. Het heeft mijn leven enorm veranderd! Elke avond spoelen verlicht de pijn enorm. Maar de grootste winst is wel dat ik mijn vrijheid terug heb. Nu kan ik de deur weer uit wanneer ik wil. Ik hoef niet te wachten tot ik naar het toilet ben geweest of bang te zijn dat ik onderweg moet.”


Reislust

“Door het darmspoelen, durf ik ook weer te reizen. Ik ben in mijn leven vaak naar Zwitserland, Luxemburg en Noorwegen geweest om te wandelen. Een paar maanden nadat ik begonnen was met darmspoelen, zat ik in de bus voor een achtdaagse excursie naar Zwitserland. In mijn eentje. Tjonge, dat was spannend! Soms kwamen we later dan verwacht terug in het hotel en zaten we pas om 8 uur aan tafel. Terwijl ik normaal gesproken om half 8 mijn darmen spoel. Dan dacht ik wel: oei, gaat dat goed? Maar de hele reis is perfect verlopen en het was geweldig.”


Dromen

“Ook het jaarlijkse weekje Griekenland van Carlijn en mij is nu weer veel leuker. Rijden we daar lekker in onze huurauto, op zoek naar lokale stranden waar geen toerist of restaurant te bekennen is. Picknick mee, nordic walking-stokken achterin, heerlijk! Dit jaar ging de reis helaas niet door vanwege corona, maar volgend jaar gaan we weer. Ik wil zoveel mogelijk blijven genieten van wat kan. Wensen heb ik nog genoeg. Zo was ik verrast toen ik laatst op televisie zag hoe mooi de natuur in Zuid-Engeland is. Dat wil ik best eens in het echt zien.”


  "Ineke heeft dezelfde ziekte als haar dochter Carlijn. Het maakt hun band nog hechter"

Lees mee

Lees hier hun dubbelinterview.