"Ik ga ervoor!"


5 maart 2024


Danielle van Hooff (48) doet dit jaar op 27 juni mee aan de HandbikeBattle in Oostenrijk. Deelnemers gaan op armkracht naar boven, over een lengte van 20 km en met 867 meter hoogteverschil. Ze vertelt over haar voorbereidingen, wat erbij komt kijken en uiteindelijk over de wedstrijd zelf.


Plezier hebben in je leven kun je leren. Sporten, veel afleiding, vrienden en familie helpen mij daarbij


Dankzij het handbiken heb ik meer energie en zit ik beter in mijn vel
 
Zo ziet de app eruit waarmee ik train

 Dit ben ik samen met mijn buddy Jolanda Snoek. Zij wordt ook dit jaar mij buddy. In 2019 was ze dat ook

“Door mijn vroeggeboorte woog ik slechts 800 gram en was ik 32 centimeter. Er was weinig kans om te overleven, maar ik geef nooit op. Mijn pezen en spieren zijn niet goed ontwikkeld, ik zie maar met één oog en ben slechthorend. Ik ben rolstoelafhankelijk en slik veel medicijnen. Sporten deed ik niet omdat ik te veel last had van mijn lichaam. Maar, alles veranderde op een positieve manier toen ik een paar jaar geleden werd uitgedaagd mee te doen aan de HandbikeBattle. Dat is een wedstrijd voor revalidatiecentra in Nederland en voor individuele deelnemers.” 

“In 2018 heb ik meegedaan met de Libra Bikers, het revalidatiecentrum van Eindhoven. In 2019 met team ZeeBra, het revalidatiecentrum van Revant in Breda. Ik zou eigenlijk in 2022 ook weer deelnemen aan de HandbikeBattle, maar vanwege een zware operatie in 2021 kon dat toen niet doorgaan. Dit jaar lukt het wel!


Beter in m’n vel

“Dankzij het handbiken zit ik niet meer zo vaak in de put. Ik ben gaan inzien dat ik méér kan dan ik dacht. Ik ben niet meer constant bezig met de beperkingen van mijn lichaam. Door mijn handbike-tochtjes kan ik weer ontspannen. Ook ben ik lichamelijk veel sterker geworden. Ik kom meer buiten en dat verhoogt mijn weerstand waardoor ik minder vaak ziek ben. Ik heb meer energie en voel me goed. Het handbiken heeft me zelfs vrienden opgeleverd. We trainen samen bij Wielervereniging Breda en rijden tochten.”


Trainen

“Voor de HandbikeBattle moet je echt wel goed trainen, je kunt niet zomaar ongeoefend de Kaunertalergletscher oprijden. Ik volg daarom een trainingsschema in de app Fondo, van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU). Het is een speciaal schema voor de HandbikeBattle van 22 weken met 3 trainingen per week. De training varieert van sprinttraining en duurtraining. Een sprinttraining is 1 minuut hoge cadans. Dat betekent veel omwentelingen op een zwaar verzet. Dit kan ik maar net volhouden. Daarna rust van 2 minuten. Het doel van de training is om sterker te worden en in korte tijd tot het maximale uithoudingsvermogen te gaan.”

“Een duurtraining is 1 uur en 30 minuten rustig rijden op een tacx, dat is een hometrainer waar mijn handbike op staat. Ook train ik nog 1 keer per week met het Handbiketeam ZeeBra 2024. We doen dan voornamelijk krachttraining in de vorm van een circuit. Maar ook HITT-training. Dat zijn explosieve korte intervallen op een hometrainer. Op zaterdag train ik bij de handbikeclub van Wielervereniging Breda en rijden tochten."


Voedingsadvies

“De handbiketraining is echt heel gevarieerd. Ook krijg ik speciale voedingsadviezen via de Fondo app. Bij een sprinttraining moet ik bijvoorbeeld 500ml isotone sportdrank drinken. En bij een duurtraining is dat voedingsadvies weer anders. In de volgende blog zal ik iets meer over voedingsadviezen vertellen.”

 


Lees de andere blogs van Danielle:

Word ik goedgekeurd?
Ziek
Laatste voorbereidingen