Dag van de Mantelzorg


8 november 2019


10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Een dag waarop we laten zien dat we mantelzorgers waarderen. En dat mag ook wel, want mantelzorg is niet vanzelfsprekend!


Wat is mantelzorg?

Mantelzorgers zijn geen beroepsmatige zorgverleners, maar mensen die onbetaalde hulp geven aan een hulpbehoevende uit de eigen sociale omgeving. Aan een partner, kind, ouder, maar ook aan een ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de 'gebruikelijke hulp'. Hulp aan mensen zonder gezondheidsbeperkingen, zoals oppassen op gezonde kleinkinderen, valt niet onder mantelzorg.

Mantelzorg komt op je pad, daar kies je zelf niet voor. In tegenstelling tot vrijwilligerszorg, waarbij je er zelf voor kiest om zorghulp te geven aan een hulpbehoevende die je vooraf niet kent.


Druk op mantelzorg

Nederland vergrijst. Meer mensen bereiken een hogere leeftijd en blijven zelfstandig wonen, maar kampen vaak toch met gezondheidsproblemen waar ze zorg voor nodig hebben. Een groot deel van de zorg aan zelfstandige 75-plussers wordt gegeven door mantelzorgers. Met de vergrijzing neemt daarom ook het belang van mantelzorg toe.

De verwachting is dat het aantal mantelzorgontvangers onder 75-plussers tussen 2018 en 2040 met 70% zal toenemen. Zet daar de stijging van het aantal mantelzorgers met 7% tegenover en het is te voorzien dat ook de druk op de mantelzorger zelf toeneemt.


Ondersteuning mantelzorgers

Een naaste mantelzorg kunnen geven is fijn. Maar vaak is dat ook zwaar. Soms zelfs te zwaar. 8,6% van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast (380.000 mantelzorgers). Het is belangrijk om daar oog voor te hebben en ondersteuning te bieden.

Mantelzorgers kunnen de zorg volhouden als zij op hun eigen wijze voor een ander kunnen zorgen en de zorg kunnen combineren met werk, opleiding, sociaal leven. Een op de drie mantelzorgers is echter niet op de hoogte van mantelzorgondersteuning. Een kwart van hen beschouwt zichzelf niet eens als mantelzorger. En dat terwijl uit onderzoek is gebleken dat mantelzorgers de zorg beter aan kunnen als zij gebruik maken van mantelzorgondersteuning. Meer informatie over mantelzorg en mantelzorgondersteuning vind je op www.mantelzorg.nl.


Spreek je waardering uit en verras een mantelzorger

Er zijn 4,4 miljoen mantelzorgers in Nederland. Je kent vast wel iemand die voor een ander zorgt. Dat dit zorgen niet zomaar iets is en zeker niet vanzelfsprekend is, mag duidelijk zijn. Tijd dus om hem of haar te verrassen! Doe mee met MantelzorgNL en stuur een gratis kaartje van Greetz met persoonlijke boodschap!