Blauwe poep-challenge


10 juni 2022


De kleur en consistentie van je poep vertellen iets over je gezondheid. Maar wist je dat ook de 'doorlooptijd' van je ontlasting iets zegt over je darmgezondheid?


Een trage doorloopsnelheid kan zorgen voor verstopping en bij een te snelle passage kan het gebeuren dat er onvoldoende voedingsstoffen worden opgenomen.

Als je wilt weten hoelang jouw doorlooptijd is, kun je de blauwe poep-challenge (#bluepoopchallenge) doen. Het is niet moeilijk: bak muffins (of cupcakes of pannenkoeken) en verwerk daar blauwe eetbare kleurstof op basis van gel in. Eet dit vervolgens als ontbijt. Schrijf de datum en tijd op. Eet en drink daarna zoals je gewend bent. Check vervolgens je ontlasting op een blauwe of blauwgroene kleur. Is dat het geval? Schrijf die datum en tijd op. Het tijdsverschil tussen de muffin eten en weer uitpoepen, is jouw doorlooptijd. Je kunt jouw gegevens invoeren op de Engelstalige site van de #bluepoopchallenge. Beantwoord een korte vragenlijst over je eetgewoontes, lengte en gewicht. Nu kun je jouw tijd vergelijken met anderen. Ook krijg je een persoonlijk poepprofiel en tips hoe je je darmgezondheid verder kunt verbeteren. Meer informatie lees je hier.

Je kunt de challenge overigens ook met bieten doen. Die geven een roodpaarse kleur aan je ontlasting.
Belangrijk: de challenge is geen vervanging voor een echt medisch onderzoek.