Wouter van der Sanden

Uroloog Wouter van der Sanden
Ketaminepoli, Jeroen Bosch Ziekenhuis

Blaasproblemen door ketamine


4 maart 2024


Op de enige ketaminepoli van Nederland ziet uroloog Wouter van der Sanden wat de gevolgen van een ketamineverslaving kunnen zijn voor je lichaam.


De man (22) had extreme pijn in zijn blaas en moest elke vijf minuten naar de wc om te plassen. Hij was wanhopig: een gewoon leven leiden kon niet meer. Toen hij bekende dat hij dagelijks ketamine gebruikte, viel bij Wouter van der Sanden, uroloog in opleiding van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, het kwartje. “Ik had weleens gehoord dat deze verslaving tot ernstige blaasklachten kan leiden. Het raakte me. Ik zag een gewone jongen die per ongeluk een verkeerde keuze had gemaakt en verslavingsgevoelig was. Zijn ouders, die mee waren, waren enorm bezorgd. Vreemd dat we voor deze klachten in Nederland geen speciale behandeling hebben, dacht ik. Toen ik kort erna meer patiënten met dezelfde klachten kreeg, besloot ik een ketaminepoli op te richten.”


Ook seksuele problemen

Ketamine wordt in Nederland sinds 2010 steeds vaker gebruikt in de partyscene. Dit middel wordt ook vaak als pijnstiller voorgeschreven, maar in een andere dosering die niet tot klachten leidt. Gebruikers, vooral tieners en twintigers, nemen de partydrug in: ze gaan hallucineren, worden rustiger en vrolijker. Bovendien is ketamine goedkoop en relatief veilig. Je krijgt niet zo snel een overdosis die je op de eerste hulp doet belanden, zoals bij amfetamine, GHB en cocaïne. Wel heb je er steeds meer van nodig om dezelfde kick te krijgen. “En bij langdurig, dagelijks gebruik kun je ernstige gezondheidsschade oplopen”, zegt Wouter. “Zoals een forse ontsteking van de blaaswand, waardoor die aan de binnenkant helemaal kapotgaat. Waarom de problemen juist bij de blaas ontstaan, weten we nog niet. Maar het leidt tot klachten die honderd keer zo ernstig zijn als bij een gewone blaasontsteking. Patiënten hebben enorme pijn en moeten dag en nacht om de vijf à tien minuten plassen, doordat de blaas verschrompeld is. Verder plassen ze vaak bloedstolsels en stukjes blaaswand uit.”

Daarnaast kunnen de urineleiders ontstoken raken, die tussen de nieren en de blaas zitten. Dat geeft een hoge druk op de nieren met soms nierschade tot gevolg. Bovendien ontstaan er vaak seksuele problemen, zoals verlies van erectie, vaginale droogte, pijn bij het vrijen en minder zin in seks.


Topje van de ijsberg

De eerste en enige ketaminepoli van Nederland bestaat nu twee jaar. Een verpleegkundige doet de intake en verder zijn er verslavingsinstanties, bekkenfysiotherapeuten en seksuologen betrokken. Een dag per twee weken ziet Wouter er ketaminepatiënten, zo’n 30 tot 35 per maand. Het topje van de ijsberg, vermoedt hij. “Ik denk dat er zeker 30.000 mensen in Nederland in mindere of meerdere mate plasklachten hebben door ketaminegebruik. Die zijn lang niet allemaal onder behandeling bij een arts.

Er rust schaamte op drugsgebruik, plasklachten en seksuele problemen. Daardoor durft niet iedereen naar de huisarts te stappen. En als je de huisarts niet vertelt over ketaminegebruik – of deze vraagt er niet naar – word je misschien behandeld voor een gewone blaasontsteking. Dat heeft weinig zin bij deze klachten.”


Veel patiënten die op de poli in behandeling zijn, raken klachtenvrij. Lees hier wat de behandeling inhoudt.